الاثنين، 23 يونيو 2025

التحلية للإنتاج الكثيف للغذاء Desalination for intensive food production









●وزير الري يلتقى فريق بحثي من الجامعة الأمريكية لمناقشة التعاون المشترك في مجال "التحلية للإنتاج الكثيف للغذاء"

● د. سويلم:

- تعظيم العائد من وحدة المياه من خلال "إنتاج غذاء أكثر من أقل كميات من المياه" 

- علينا أن نبدأ من الآن فى وضع الأسس التى يتم الاعتماد عليها مستقبلًا في مجال "التحلية للإنتاج الكثيف للغذاء" 

- دور هام للبحث العلمي في تقليل تكلفة التحلية وجعلها ذات جدوى اقتصادية فى المستقبل 

- الجامعة الأمريكية تمتلك خبرات كبيرة في مجال زراعة المحاصيل المقاومة للجفاف والمتحملة للملوحة

- الاستفادة من المياه شديدة الملوحة الناتجة عن عملية التحلية لاستخراج المعادن والأملاح أو تربية الروبيان الملحي والطحالب

- إمكانية الاستفادة من التجارب الناجحة في المغرب وأسبانيا واستراليا في مجال التحلية للإنتاج الكثيف للغذاء

................................................................

بيان صادر عن وزارة الموارد المائية والري:

عقد د. هانى سويلم وزير الموارد المائية والرى إجتماعاً مع الفريق البحثي بمركز الأبحاث التطبيقية للبيئة والاستدامة بالجامعة الأمريكية بالقاهرة لمناقشة التعاون المشترك فى مجال "التحلية للإنتاج الكثيف للغذاء" .

أشار د. سويلم لضرورة تعظيم العائد من وحدة المياه من خلال "انتاج غذاء اكثر من أقل كميات من المياه" خاصة فى الدول التى تواجه تحديات مائية استثنائية نظرا لانخفاض معدلات الأمطار مثل مصر ، مع ضرورة إستخدام البصمة المائية لتقييم مدى النجاح فى تعظيم العائد من وحدة المياه ، موضحا ان التحلية للإنتاج الكثيف للغذاء هى أحد أهم أدوات التعامل مع محدودية موارد المياه فى المستقبل وتحقيق الأمن الغذائي، ولكن علينا أن نبدأ من الآن فى وضع الأسس التى يتم الإعتماد عليها مستقبلا لتحقيق هذا التحول .

وأكد على أهمية البحث العلمي فى تقديم بدائل ومقترحات علمية لتقليل تكلفة التحلية بما يجعلها ذات جدوى اقتصادية فى المستقبل عند استخدامها للإنتاج الكثيف للغذاء، مشيرا للدور البارز للجامعات والمراكز البحثية فى الإعداد لإطلاق مشروعات يمكن تنفيذها فى مجال التحلية للإنتاج الكثيف للغذاء، خاصة مع ما تمتلكه الجامعة الأمريكية من خبرات كبيرة فى مجال زراعة المحاصيل المقاومة للجفاف والمتحملة للملوحة. 

وأضاف د. سويلم من الضرورى تقديم بحوث علمية تطبيقية حول كيفية الإستفادة من المياه شديدة الملوحة الناتجة عن عملية التحلية مثل استخراج المعادن والأملاح أو تربية الروبيان الملحي (الأرتيميا) والطحالب التي تتحمل درجات الملوحة العالية .

اشار لوجود عدد من النماذج الناجحة فى مجال التحلية للإنتاج الكثيف للغذاء مثل النماذج الموجودة فى المغرب واسبانيا واستراليا والتى يمكن الإستفادة منها فى هذا المجال .


●The Minister of Irrigation meets with a research team from the American University to discuss joint cooperation in the field of "desalination for intensive food production"

●Dr. Sweilem:

- Maximizing the return per unit of water by "producing more food from less water"

- We must begin now to lay the foundations for future reliance on "desalination for intensive food production"

- Scientific research has an important role in reducing the cost of desalination and making it economically viable in the future

- The American University has extensive experience in growing drought-resistant and salt-tolerant crops

- Utilizing the highly saline water produced by desalination to extract minerals and salts or to raise brine shrimp and algae

- The possibility of benefiting from successful experiences in Morocco, Spain, and Australia in the field of desalination for intensive food production

................................................................

Statement issued by the Ministry of Water Resources and Irrigation:

Dr. Hani Sweilam, Minister of Water Resources and Irrigation, met with the research team at the Center for Applied Research in Environment and Sustainability at the American University in Cairo to discuss joint cooperation in the field of "desalination for intensive food production."

Dr. Sweilam highlighted the need to maximize the return per unit of water by "producing more food from less water," especially in countries facing exceptional water challenges due to low rainfall, such as Egypt. He also emphasized the need to use the water footprint to assess the extent of success in maximizing the return per unit of water. He explained that desalination for intensive food production is one of the most important tools for addressing limited water resources in the future and achieving food security, but that we must begin now to lay the foundations upon which this transformation will be relied upon in the future.

He emphasized the importance of scientific research in providing alternatives and scientific proposals to reduce the cost of desalination, making it economically viable in the future when used for intensive food production. He pointed to the prominent role of universities and research centers in preparing to launch projects that can be implemented in the field of desalination for intensive food production, especially given the American University's extensive experience in growing drought-resistant and salt-tolerant crops.

Dr. Sweilem added that it is essential to present applied scientific research on how to utilize the highly saline water produced by desalination, such as extracting minerals and salts or cultivating brine shrimp (artemia) and algae that can withstand high salinity levels.

He pointed to the existence of several successful models in the field of desalination for intensive food production, such as those in Morocco, Spain, and Australia, which can be utilized in this field.


Arabic Only

ENFRWC الشبكة المصرية  

 أربعة عشر عام مكرسة لخدمة القطاع الناشئ

 Years Devoted to serving the RE sector & Water fields Fourteen

More than 211.000 Followers worldwide

اكثر من 211.000 متابع حول العالم

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق